Huis van Albrandswaard Rhoon
- Markt
- Openbare gebouwen, Overheid
- Opdrachtgever
- Gemeente Albrandswaard
- Architect
- Gortemaker Algra Feenstra te Rotterdam
- Bouwomvang
- 2.750 m²
- Installaties
- Werktuigkundige, Elektrotechnische, Data en Beveiligingsinstallaties
- Opdracht
- VO t/m uitvoering
- Datum adviesopdracht
- Juni 2018
- Foto's afkomstig van
- Gortemaker Algra Feenstra Rotterdam
Omschrijving van het project
In opdracht van de gemeente Albrandswaard ontwerpt Galjema in samenwerking met bouwteam Laanbroek Schoeman adviseurs, architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra en SWINN het Huis van Albrandswaard. Op de locatie tussen het metrostation Rhoon en de Sporthal Rhoon wordt een nieuwbouw gerealiseerd, waarbij de sporthal geïntegreerd wordt met het gemeentehuis en een toegang (brug) naar het metrostation gerealiseerd wordt.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Voor het ontwerp van de installaties is intensief samengewerkt met diverse diensten uit de organisatie van de gemeente.
Omdat het een multifunctioneel bruikbaar gebouw wordt, zijn de functies divers en zijn er meerdere gebruikers in het gebouw, zoals de gemeente en de sporthal, waarbij gezamenlijk gebruik gemaakt wordt van het restaurant, de lokale omroep, SWA en het wijkteam. De raadszaal is multifunctioneel te gebruiken.
Het gebouw is niet 24/7 geopend, maar moet wel bij calamiteiten 24/7 te gebruiken zijn. In verband met deze hoge eisen van beschikbaarheid is er veel aandacht gegeven aan de klimaatinstallaties.
Op basis van de uitgangspunten, verwoord in het Programma van Eisen voor de technische installaties, is deze vervolgens uitgewerkt tot Voorlopig Ontwerp, waarna het Definitief Ontwerp en bestek vervaardigd zijn. Dit bestek is gebruikt ten behoeve van de installateursselectie. Na de gunning heeft Galjema een controlerende rol, zowel op de werkvoorbereidingsdocumenten als op de kwaliteit van de uitvoering.
Galjema heeft de werktuigkundige-, elektrotechnische-, communicatie-, beveiligings- en transportinstallaties ontworpen, waarbij rekening is gehouden met de gestelde gebruikseisen. Tevens spelen het energieverbruik en de duurzaamheid een belangrijke rol.
Voor de verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van luchtgekoelde warmtepompen. Op het dak van het gemeentehuis worden 130 PV-panelen opgesteld ten behoeve van de opwekking van elektriciteit. Op het dak van de sporthal zijn al 320 PV-panelen aanwezig. Door de integratie van de installaties is deze opgewekte energie voor beide gebouwen bruikbaar.