Huize Westerlicht Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
- Markt
- Onderwijs, Kantoren, Monumenten
- Periode
- Q2 2020
- Soort project
- Renovatie
- Opdrachtgever
- Noordwest Ziekenhuisgroep
- Architect
- Dok Architecten | Dhr. Marc a Campo, associated architect
- Bouwomvang
- ca. 5.200 m2 (excl. zolder en souterain)
- Installaties
- Werktuigkundige, elektrotechnische en transportinstallaties
- Opdracht
- SO, VO, DO, TO/bestek, prijs-/contractvorming en uitvoeringsbegeleiding
- Datum Adviesopdracht
- 27 februari 2018
- Oplevering van het werk
- start ontwerp maart 2018 - oplevering juli 2020
- Foto afkomstig van
- Galjema - eigen beheer
Omschrijving van het project
Ten zuidwesten van het ziekenhuisgebouw in Alkmaar ligt Huize Westerlicht. Het monumentale pand uit 1932 deed van begin af aan dienst als verzorgingshuis.
Huize Westerlicht, inclusief de voortuin, is een rijksmonument. Het ontwerp voor de renovatie is daarom met verschillende partijen afgestemd: de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Welstand- en monumentencommissie van de gemeente Alkmaar en de belangengroeperingen Adapt en Historische Vereniging Alkmaar. Originele details, zoals glas-in-loodramen, blijven zoveel mogelijk behouden. Ook de karakteristieke gevel blijft intact.
Na de renovatie heeft Huize Westerlicht een kantoor- en onderwijsfunctie met onder andere de Noordwest Academie. Het project kent een aantal specifieke ruimten:
- twee skillslabs, waarin praktische vaardigheden en verpleegkundige handelingen worden geoefend;
- een Crew Resource Management oefenruimte; waarin simulaties voor levensbedreigende situaties worden gedaan;
- ruimten voor videoconferencing.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Door Galjema zijn de gebouwgebonden werktuigkundige, elektrotechnische en transportinstallaties (lift) ontworpen. De invulling van deze installaties vormden, samen met de overige disciplines (architectuur | constructies | bouwfysica), een integraal onderdeel van het ontwerp.
Een belangrijk onderdeel van een installatieontwerp is duurzaamheid. Voor dit project zijn de volgende duurzaamheidsmaatregelen getroffen:
- een gasloos gebouw: de verwarmingsinstallatie wordt omgebouwd naar aansluiting op stadsverwarming;
- HR-WTW: het mechanische ventilatiesysteem wordt voorzien van warmteterugwinning met een rendement >80%;
- geluidsbeperkende maatregelen naar het omliggende stadsbos Alkmaarderhout; toepassing van extra geluiddempers in de ventilatie-installatie, koelapparatuur in “low-noise”-uitvoering en de condensors verdekt (in het terrein) opgesteld;
- een GBS (gebouwbeheersysteem) welke de installatie regelt en monitort op het juiste gebruik, met de juiste instellingen;
- waterbesparende kranen en toiletten met 2-toetsspoeling;
- toepassen van Ledverlichting, geschakeld met aanwezigheidsdetectie.
Omdat de installaties grotendeels in het zicht zijn gebleven (lage verdiepingen, geen verlaagde plafonds) is aandacht geschonken aan de uitvoeringswijze van installaties.
Het gebouw is voorzien van de nodige beveiligingsinstallaties: brandslanghaspels | brandmeld- en ontruimingsinstallatie | noodverlichting – vluchtwegbewijzering | toegangscontrole | camerabewaking | inbraakdetectie | bliksembeveiliging.
Het gebouw is voorzien van een lift die met name bedoeld is voor verticaal transport van mindervaliden personen naar de verschillende verdiepingen. Vanwege de bestaande constructieve / bouwkundige situatie is gekozen voor een lifttype met gereduceerde putdiepte en beperkte uitloophoogte.