Europol internationaal kantoorgebouw te Den Haag
- Markt
- Kantoren
- Opdrachtgever
- Rijksgebouwendienst
- Architect
- Quist Wintermans Architecten
- Opdracht
- DO, bestek, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding
- Bouwomvang
- Nieuwbouw 31.000 m²
- Datum adviesopdracht
- Februari 2005
- Oplevering van het werk
- Februari 2012
- Fotograaf
- Janine Schrijver
Omschrijving van het project
Bij de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Europol in Den Haag speelde de beveiligingsinstallatie een centrale rol. Er is een state-of-the-art beveiligingssysteem gerealiseerd, met meerdere beveiligingszones, voorzien van toegangsbeheer van personen en goederen, inclusief de bijbehorende systemen voor toegangscontrole, observatie, communicatie, datacommunicatie en detectie. Hierbij zijn diverse bewakingsloges en een centrale meldkamer gerealiseerd, welke op alle niveaus zijn voorzien van de nodige beheerapparatuur. Hierbij was het van belang om een integrale visie neer te leggen voor het naadloos op elkaar laten aansluiten van deze systemen.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Galjema heeft op basis van het Voorlopig Ontwerp (VO) van de Rijksgebouwendienst zorggedragen voor een Definitief Ontwerp (DO), Bestek, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding van de beveiligingsinstallaties. In het DO werden niet alleen de installaties omschreven, maar werden tevens de eisen beschreven die op beveiligingsgebied werden gesteld aan het bouwkundig ontwerp en de elektrotechnische, werktuigkundige en transportinstallaties.
Samenwerking
Bij de totstandkoming van het DO, bestek, tekeningen, aanbesteding en tot slot bij de realisatie was een nauwe samenwerking van groot belang omdat de beveiligingseisen van grote invloed zijn op de organisatie, bepalend zijn voor de bouwkundige maatregelen en eisen stellen aan de overige installaties. De communicatie vond vooral plaats in de driehoek Rijksgebouwendienst, eindgebruiker (Europol) en Galjema. Daarnaast vond zeer regelmatig overleg plaats met overige betrokken partijen. Dit gebeurde onder andere door het organiseren van meetings, workshops en bedrijfsbezoeken aan organisaties met vergelijkbare systemen. De uitvoeringsfase is door Galjema begeleid. Hierbij stuurde Galjema de hoofdaannemer en de onderaannemers van de beveiligingsinstallaties aan en controleerde dagelijks de uitgevoerde werkzaamheden. Regelmatig vonden rapportages aan de opdrachtgever plaats.
In de periode vóór oplevering zijn testen uitgevoerd op basis van door Galjema geschreven protocollen. Bij de oplevering zijn restpuntenlijsten opgesteld. Na de oplevering zijn opmerkingen van de gebruiker verwerkt in lijsten en besproken met de aannemers. De afhandeling van deze restpunten in de nazorgfase is vervolgens uitvoerig door Galjema bewaakt.