Muntplein te Amsterdam
- Markt
- Wonen, Monumenten
- Opdrachtgever
- Objectum B.V. bouwadvies & procesmanagement (Dela Vastgoed)
- Architect
- Common Affairs
- Installaties
- Werktuigkundige, elektrotechnische en transportinstallaties
- Opdracht
- Ontwerp, werkomschrijving, ondersteuning uitvoering
- Bouwomvang
- Renovatie woningen in monumentaal gebouw 1.910 m2
- Datum adviesopdracht
- September 2016
- Oplevering van het werk
- Medio 2018
- Foto's / impressies afkomstig van
- Objectum B.V. bouwadvies&procesmanagement
Omschrijving van het project
Het gebouw is in 1895 door H.P. Berlage opgetrokken als kantoorgebouw van “De Nederlanden van 1845” en is in 1911 door dezelfde architect vergroot en versoberd. Het gebouw geniet de status van beschermd Rijksmonument en is in het Monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ingeschreven onder nummer 3728.
De huidige bestemming van het gebouw is winkels in de plint met daarboven gemengde bestemming kantoren en wonen. De omvang van het gebouw is ca. 1910 m2 BVO. De voorzijde van het gebouw (oostzijde) ligt aan het Muntplein en hier bevindt zich de entree voor de bovenste lagen. Aan de achterzijde ligt midden in het gebouw een lichthof van de 2e t/m 4e verdieping. Op de 1e verdieping bevinden zich twee monumentale kluizen welke behouden moeten blijven.
In de nieuwe situatie is vanwege het monumentale karakter van de gevels (buitengevels en hofgevels), het hoofdtrappenhuis en de twee inpandige kluizen is het herontwerp aan de buitenzijde sober. Van binnen zijn er in totaal 16 stuks woningen gerealiseerd met een gemiddelde oppervlak van 72 m2 GBO. De bestaande lift is behouden, verder hebben de appartementen één gemeenschappelijk trappenhuis. Geen van de woningen heeft een echte buitenruimte. Voor de plint is de huidige situatie behouden.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Voor de woningen zijn door Galjema de technische installatie ontworpen.
Werktuigkundige installatie
De wens vanuit de opdrachtgever is een duurzame installatie. Op basis hiervan is onderzocht welke installaties toegepast kunnen worden. De volgende installaties zijn per woning aangebracht:
- Eenvoudige sanitaire voorzieningen, hiervoor is een nieuw vuilwaterafvoer systeem aangebracht. In overleg met de architect is gekeken hoe de vuilwaterafvoerleidingen aangebracht kunnen worden, zodat de beschikbare verdiepingshoogte behouden kan blijven.
- Voor de warmteopwekking is een warmtepomp toegepast, zodat er geen gasaansluiting naar de woningen behoeft te worden aangebracht. De warmtepompinstallatie bestaat uit een binnen- en buitenunit. Om de buitenunit op te stellen is overleg geweest met de welstand, omdat het plaatsen van installaties op het dak in Amsterdam niet is toegestaan als deze zichtbaar zijn vanaf de straat of naastgelegen gebouwen. In overleg met welstand worden de buitenunits (totaal 16 stuks) achter een scherm opgesteld.
De warmtepomp levert de benodigde warmte en warmwater. De verwarming van de woningen vindt plaats door convectoren ter plaatse van de gevel. De toegepaste convectoren zijn geschikt voor laagtemperatuur verwarming.
De gevel is niet voorzien van extra isolatie. Het glas is wel vervangen. - Door het toepassen van een warmtepomp kan er in de zomer, door middel van de convectoren, koeling geleverd worden.
- Voor het ventileren van de woning is per woning een ventilatie unit aangebracht die voorzien is van warmteterugwinning. Door een nieuwe schacht wordt de lucht op het dak aangezogen en weer afgeblazen. Natuurlijke ventilatie was geen optie in verband met de monumentale gevel.
Elektrotechnische installatie
Alle woningen zijn voorzien van een eigen elektra-aansluiting. Vanuit de woning is een voeding naar de buitenunit van het warmtepomp systeem aangebracht. Ten behoeve van de centrale voorzieningen zijn PV-panelen op het dak geplaatst.