Uitbreiding Gemeentehuis Nijkerk
- Markt
- Openbare gebouwen, Overheid
- Periode
- Q3 2024
- Soort Project
- Uitbreiding en (bouwkundige) herindeling
- Opdrachtgever
- Gemeente Nijkerk
- Architect
- Van Bokhorst Architecten BNA - Sebastiaan van de Pol
- Bouwomvang
- 4.126 m2
- Installaties
- Werktuigkundige- en elektrotechnische installaties (waaronder ICT-, beveiliging en audiovisuele bekabelingsinstallaties)
- Opdracht
- VO. DO, UO, P+C en uitvoering
- Datum Adviesopdracht
- Maart 2021
- Oplevering van het werk
- Start werkzaamheden Q2 2022 - oplevering Q3 2024
- Ingebruikname
- 5 augustus 2024 - opening 31 augustus 2024
- Foto's afkomstig van
- Galjema (in eigen beheer)
Gemeente Nijkerk
foto installaties op het dak
foto buitenkant gevel van veraf
Omschrijving van het project
De gemeente Nijkerk heeft het voormalige pand van de Rabobank aan de Van ’t Hoffstraat 22 en 24 aangekocht.
De gemeente heeft het oude historische gemeentehuis aan de Kolkstraat verlaten en is in het derde kwartaal van 2024 verhuisd naar de Van ’t Hoffstraat. Het pand sloot niet aan op de eisen en wensen van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie. Daarvoor is een nieuwe raadzaal gerealiseerd van 200 m2, dit is een uitbreiding aan het gebouw. Een bouwkundige herindeling i.v.m. commissieruimte en fractiekamers en er is een open bezoekersgebied en kantoorwerkomgeving gecreëerd.
Een deel van de begane grond verdieping nr. 22 werd gehuurd door de Rabobank. In augustus 2024 heeft de Rabobank de ruimte verlaten. De Gemeente heeft nog geen bestemming voor de vrijgekomen ruimte.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Voor het ontwerp is er intensief samengewerkt met de diverse diensten uit de organisatie van de gemeente. Omdat het een multifunctioneel bruikbaar gebouw is, zijn de functies divers. De raadzaal dient multifunctioneel gebruikt te kunnen worden.
Het gebouw is niet 24/7 geopend, maar moet wel bij calamiteiten 24/7 te gebruiken zijn. In verband met deze hoge eisen van beschikbaarheid is er veel aandacht gegeven aan de klimaatinstallaties.
Op basis van de uitgangspunten, omschreven in het Programma van Eisen voor de technische installaties, zijn deze vervolgens uitgewerkt tot Voorlopig Ontwerp, waarna het Definitief Ontwerp en bestek vervaardigd zijn. Dit bestek is gebruikt ten behoeve van de installateursselectie. Na de gunning heeft Galjema een controlerende rol, zowel op de werkvoorbereidingsdocumenten als op de kwaliteit van de uitvoering.
Galjema heeft de werktuigkundige-, elektrotechnische-, communicatie- en beveiligingsinstallaties ontworpen, waarbij rekening is gehouden met de gebruikseisen. Tevens spelen het energieverbruik en de duurzaamheid een belangrijke rol.
Voor wat betreft de installaties is de eis om het gebouw nu te laten voldoen aan de duurzaamheidseis BENG en in de komende jaren te investeren om naar ENG te gaan. Het huidige pand heeft een warmtepomp en een bron voor koeling, tot de scope behoort het gasloos maken van het gebouw. Op het dak van het gemeentehuis zijn 121 PV-panelen opgesteld ten behoeve van de opwekking van elektriciteit.
In het gebouw is rekening gehouden met flexibiliteit en toekomstbestendigheid met betrekking tot de opstelling van meubels (werkplekken).
De verlichtingsarmaturen worden uitgevoerd met led lichtbronnen voorzien van daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsschakeling.