Zorgprojecten SOVAK
- Markt
- Zorg
- Periode
- 2021/2022
- Soort project
- Nieuwbouw (3 locaties)
- Opdrachtgever
- Sovak (via Sinis uit Tilburg)
- Architect
- Ravennest Terheijden -
Marquart Architecten te Raamsdonksveer - Bakersweg Etten-Leur -
Marquart Architecten te Raamsdonksveer - Eikenlaan Sleeuwijk -
Hooper Architects te Oosterhout - Bouwomvang
- Ravennest Terheijden - 2.190 m2
Bakersweg Etten-Leur - 1.873 m2
Eikenlaan Sleeuwijk - 1.453 m2 - Installaties
- Werktuigkundige installaties
- Opdracht
- Advieswerkzaamheden in verschillende fasen: VO, DO, TO, Prijsvorming en gunning, UO,
Uitvoeringsbegeleiding en Nazorg - Datum Adviesopdracht
- April 2019
- Oplevering van het werk
- Ravennest Terheijden -
opgeleverd Q4 2021 - Bakersweg Etten-Leur - opgeleverd Q2 2022
- Eikenlaan Sleeuwijk -
opgeleverd Q2 2022 - Foto's / impressies afkomstig van
- SOVAK en Qwinq
Omschrijving van het project
Sovak is een zorgorganisatie met haar hoofdvestiging in Terheijden en een verzorgingsgebied met Midden en West Brabant, met 14 woonlocaties en 5 activiteitencentra. Galjema is betrokken geweest bij een drietal nieuwbouwprojecten van Sovak.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Galjema is in opdracht van Sinis uit Tilburg betrokken geweest als technisch adviseur voor de werktuigkundige installaties.
Bij de opstart van het ontwerptraject is er samen met de medewerkers van het primaire proces de mogelijkheden afgetast om te komen tot een “Healing environment” voor de nieuwe locaties. Hierbij is gekeken naar de basisvoorzieningen ten behoeve van een gezond en beïnvloedbaar binnenklimaat (ventilatie en ruimtetemperaturen) en naar het toevoegen van aromatische stoffen aan de ventilatie-installatie. Het eerste aspect is doorgevoerd in de basisinstallatie, het laatste wordt geregeld op basis van inrichtingselementen.
De bouwfysisch adviseur is bij dit project aangedragen door Galjema, maar had een separate opdracht. Samen met de architect en met name de bouwfysisch adviseur is gekeken naar een optimaal concept voor het gebouw, passend binnen de BENG-eisen.
Op basis van de definitieve uitgangspunten is vervolgens door Galjema samen met Qwinq (projectmanagement en kostenmanagement), de beide architecten, Van der Laar (constructies), Sinis (elektrotechnische installaties) en ZRi (bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek) een integraal basisontwerp (VO+) gemaakt. Op basis van het VO+ voor het eerste project (Ravennest in Terheijden) en een indicatieve omschrijving van de beide andere projecten zijn vervolgens de bouwkundig aannemer en de installateur geselecteerd. Het VO+-ontwerp voor de drie projecten is vervolgens samen met de ontwerpend installateur uitgewerkt tot een integraal definitief en technisch ontwerp. Tijdens alle fasen van het ontwerptraject is er steeds optimaal gestuurd op investerings- en exploitatiekosten.
Uitgangspunt voor de gebouwen was een volledig gasloos installatieconcept, waarbij voor de werktuigkundige installaties is uitgegaan van:
- toepassing van een lucht-/water warmtepomp
- toepassing van warmterugwinning voor de ventilatielucht m.b.v. hoogrendement-warmtewielen
- toepassing van regeling van de ventilatiecapaciteit voor de zorgappartementen en studio’s op basis van CO2
- toepassing van doorstroomtoestellen voor de lokale opwekking van warmtapwater
De EPC- en BENG-berekeningen zijn verzorgd door Galjema.
Na gunning heeft Galjema een controlerende rol gehad ten behoeve van de controle van de werkvoorbereidings-documenten. Tijdens de uitvoeringsfase was de rol van Galjema beperkt, omdat er door de opdrachtgever voor is gekozen 1 van de eigen technische mensen mee te laten lopen tijdens de uitvoering.
